onsdag 9 januari 2013

Rimligt sa räven

Jag har länge trott att det funnits en okunskap inom Regeringskansliet och och i synnerhet inom Försvarsdepartementet rörande det faktiska läget i Försvarsmakten. Någonstans har jag fortsatt nära det (erkänner jag barnsligt naiva) hoppet att om ÖB och försvarsledningen vågar redovisa myndighetens faktiska skick så skulle det leda till ett nytt grepp i debatten och ett uppvaknande även i Regeringskansliet och Allianspartierna. Alla sådana önskedrömmar skingrar Försvarsministern Enström idag. Svaret på ÖB:s utspel i SvD blev en oväntat kall dusch.

"Det är rimligt, om man jämför med hur hotbilden ser ut och hur det ser ut i våra grannländer, de har ungefär den typen av förmåga."

Förmågan räcker gott och väl eftersom den inte skall användas, och skulle den ändå behöva användas så kommer det inte att gå bättre för våra grannländer. Det som är skrämmande är  inte längre de skilda världarna- en nöjd försvarsminister som beskriver den lyckade försvarsreformen och den desperata, sorgsna och ursinniga tonen i Högkvarterets korridorer- det som är skrämmande är vilken nivå som,  nu uttalat, är rimlig för Regeringen. 

Upptakten till nästa försvarsbeslut har börjat. Den sedan länge förkolnade debatten har fått något syre. Men att börja arbetet i ett läge där Regeringen anser det rimligt att  vår förmåga är att försvara en ensam landsända mot ett begränsat anfall intill det att våra grannar anländer (med samma begränsade förmåga enligt Enström), det bådar illa. Givetvis kvarstår också frågan om vem som skall komma, särskilt som detta antagande bygger på att även grannländerna är indragna i konflikten. Enströms poängen var väl att inte dessa heller kunde försvara sig?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar